Ton Zegers benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau

Onderscheiding voor ‘wielerman’ Ton Zegers

Zeeland.
Ton is al vele jaren actief als vrijwilliger. Zo is hij in 1966 gestart bij Festilent. Hij was speler van het 1e elftal en had daarnaast diverse jaren de A-junioren gecoacht.
Vanaf 1968 was hij actief binnen de buurtvereniging Puvelamas. Dat is nu alweer 50 jaar. Je bent degene die het traject van de fietstochten op zich neemt. De te fietsen afstand en ingebouwde rustplaats worden zeer gedetailleerde opgeschreven. Ook wordt er natuurlijk gekeken naar veiligheidsaspecten, zodat de deelnemers een mooie fietstocht meemaken. Daarnaast is Ton degene die ervoor zorgt dat de spullenmarkt van de Smouzen namens de buurtvereniging de goede invulling krijgt. Hij helpt mee de tent opzetten en verzamelt de spullen. Samen met zijn vrouw Thea is hij ook betrokken bij de verkoop. Natuurlijk is hij daarnaast zelf actief bij activiteiten van de buurtvereniging en kan men, bij gewenste ondersteuning, altijd bij hem terecht.

Ton was erbij. De eerste ronde van Zeeland werd georganiseerd in 1971. In Zeeland was er wielertalent en door een ronde te organiseren zouden jullie geld kunnen genereren om deze jongens financieel te ondersteunen. Al vanaf de eerste wielerronde van Zeeland was hij dus betrokken bij de wielersupportersclub Zeeland. Hij ging samen met nog wat wielerfanaten aan de slag. De eerste ronde ging van start onder de vlag van wielervereniging de Windmolens uit Geffen.
Later sloten de Zeelandse wielrenners zich aan bij wielervereniging Uden en hij regelde dat de wedstrijden voortaan onder de vlag van de Udense wielervereniging werden georganiseerd.
In de jaren van de organisatie van de ronde van Zeeland hesft hij altijd de financiën beheerd en ook contracteerde hij de renners. Veel bekende coryfeeën wist hij te strikken om de ronde van Zeeland te komen rijden. Dat lukte omdat hij zorgde dat er veel premies verdiend konden worden.
Wel leuk om te weten dat hij voor de eerste wielerronde goedkeuring moest vragen bij de pastoor. Deze werd op eerste paasdag gereden en de vraag was of dat eigenlijk wel kon. Ton regelde het. Wielersupporters Club Zeeland veranderde de naam in Wieler Sportclub Zeeland. Ton werd bestuurslid en penningmeester.
De kleding werd geregeld via café “ut Zuid” en zij bepaalde de kleur groen.
Ton was in het begin de spil en stimulator van de club en heeft ook nu nog altijd een duidelijke mening. Voor de eigen leden organiseerde hij mooie routes in de omgeving, maar stond ook aan de wieg van de indertijd bekende vrije toertocht “Omloop van de Maasbuurt” . Ook veel buitenlandse tochten werden gereden. Het vervoer, het verblijf, Ton regelde het wel even. Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Milaan San Remo. Naast het regelen reed Ton de verschillende klassiekers ook nog keurig mee.

In de winters met natuurijs, helaas niet zoveel meer aanwezig, was Ton de man die ervoor zorgde dat zijn wielervrienden wisten waar er geschaatst kan worden. Hij was er ook als de kippen bij als er de mogelijkheid was om een mooie tocht te schaatsen

Ton is betrokken bij wielerrecreatie Oost Brabant en is contactpersoon bij het VVV. In die hoedanigheid stuurt hij een aantal personen aan die de bordjes van de knooppunten binnen een gebied controleren repareren en onderhouden. Ton nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van de vaste mountainbike route. Dit betekent veel uren vergaderen, overleggen en in het terrein doorbrengen.

Ondertussen wordt onze veldtoertocht voor de 32e keer georganiseerd. Hij is ook hier een van de initiatiefnemers geweest. Op een oude wegfiets werd er door hem en enkele andere in de bossen gefietst, en zo ontstond het idee om een tocht te organiseren. Hij was de man die zorgde voor de route, de lintjes, contacten met de gemeente Uden en Landerd, vergaderingen, staats bosbeheer. Zijn nauwkeurigheid en verantwoordelijkheid heeft geleid tot de geweldige veldtourtocht geroemd door de NTFU.

Ton neemt nu, na 45 jaar penningmeesterschap, tot tevredenheid van de leden afscheid van het bestuur.
Hij was kritisch op de centen en zorgde daarmee voor een financieel gezonde fietsvereniging. Zijn betrokkenheid en enthousiasme bij activiteiten heeft ertoe geleid dat ook andere leden ook geraakt werden en betrokken raakte bij het belang van de vereniging. Een mooi compliment.

Ton, naast een sterke vrijwilliger staat natuurlijk een sterke partner. Gezien de hoeveelheid activiteiten en de intensiteit daarvan kan iedereen zich voorstellen dat ze je soms gemist hebben.
Ook de grootste dank aan Thea zijn vrouw.

Een gedachte over “Ton Zegers benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau”

  1. Ton, had het al in de krant? gezien maar nu ook op deze site waar reageren mogelijk is want waarschijnlijk gaan we elkaar niet meer zien tijdens een overleg. Proficiat met je benoeming, dik verdiend! 45 jaar doen je niet veel na. En dan nog altijd enthousiast, gedreven en vol verhalen. We gaan dit en veel ervaring binnen het MVTO missen. Het ga je goed en tot ziens.

    Groeten Mari van Nistelrooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *