Hoe je de vrede houdt op het fietspad: ‘We willen laten zien dat het leuk is om te fietsen’

Artikel Brabants Dagblad, 26 maart 2018

Het wielerseizoen is weer van start gegaan. Vooral dit weekend haalden veel fietsers hun racerijwiel weer van stal voor een van de vele recreatieve ritten. Eén daarvan was de ‘Erwtensoeptocht’, de traditionele aftrap voor het seizoen vanuit Ammerzoden voor wielerclubs in de regio. Instructeur Jeffrie Janssen helpt de amateurpelotons om de vrede op het fietspad te bewaren.

‘Voor!’, brullen vijftien rensters van het Hoeksche Waards Dames Peloton tijdens hun eerste rit van het seizoen. Op een smalle dijk tussen de dorpen Westmaas en Strijen in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard zien ze voetgangers. Het fietspad is te krap om als groep te passeren. Het peloton verandert van een twee-aan-tweeopstelling in een lint. De fietssters rijden rustig achterelkaar langs een stel tegemoetkomende wandelaars.

Het is precies zoals ze het die ochtend hebben geleerd van Jeffrie Janssen. Als instructeur van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) geeft hij de cursus Wegkapitein bij wielerverenigingen. Ik vertel de hobbyfietsers over veiligheid. Voor elkaar, maar ook voor de overige weggebruikers. ”Want”, zo zegt Janssen, niet iedereen die een helm draagt en op een racefiets zit, hoeft aangeschoten wild te zijn.” De gouden tip volgens hem is ‘onderlinge duidelijkheid’. Bespreek de route die jullie gaan rijden en welke snelheid daarbij wordt aangehouden.” Door alles kort te sluiten, kan er onderweg geen verwarring ontstaan. Want als de groep aarzelt, doen automobilisten, fietsers en kinderen dat ook. Zo ontstaan gevaarlijke situaties.”

Fanatiekelingen

Nu het wielerseizoen begint, zijn de wegen weer vergeven van de amateurwielrenners. De wegen worden steeds drukker”, zegt Janssen. Volgens hem heeft een klein groepje ‘fanatiekelingen’ het verpest voor de echte wielerliefhebber. Het beeld is niet altijd even positief, helaas.”

Niet zelden ontaardt die drukte in een wedstrijdje ‘wie is de baas op de weg’? De amateurrenner of de automobilist? Ik vind hun arrogantie irritant”, zegt Amber Wesdorp. Zij rijdt vaak met haar paard in de polder, maar moet voortdurend uitwijken naar de berm voor passerende wielrenners. Ik verwacht dat we plaatsmaken voor elkaar. Helaas zien veel fietsers dat anders. Ze rijden met hoge snelheid, breeduit.”

Boukje van de Ven, één van de Hoeksche Waardse wielrensters zegt mensen gedag en bedankt ze als ze kunnen passeren. Wij willen laten zien dat het leuk is om met elkaar te fietsen.” Janssens tips helpen daar zeker bij. Renster Hanna Mesker: Afspraken worden hardop uitgesproken. We zitten nu op één lijn.”

Onverwachte ATB tocht door snerpende kou

Door de winterse omstandigheden pakten de leden van de A- en B-groep vandaag de ATB weer uit de stalling. De sterke snijdende koude wind zorgde ervoor dat het groepen beperkt bleven tot 5 leden voor de A en 7 leden voor de B-groep. Die bikkels verzamelden zich onder de koepel bij de Jumbo, lekker uit de wind. Eenmaal op gang viel het in de bossen best mee. Binnen een half uur kon de windjack uit en was er een kans om even een kiekje te maken. De scherpte is niet helemaal optimaal, maar dat had de fotograaf toen nog niet door. De paadjes in de Maashorst waren prima te rijden: lekker hard door de bochten. Na een poosje zagen we de mannen van de B-groep ook even, verder was het erg rustig.

Rond 10 uur was het tijd voor een kopje koffie in de Kriekenput. Even lekker opwarmen. De B-groep heeft onder leiding van kapitein Sjaak een mooie tocht door de Maashorst gefietst en heeft bij het boegbeeld van de Maashorst (bezoekerscentrum Slabroek) een heerlijke kop warme chocomelk, koffie of thee gedronken.

Voor de A groep werd de tocht na de pauze door materiaalpech wat ingekort: een gebroken ketting kon niet gemaakt worden omdat de kettingponsjes op de racefiets zaten. Daarom zo snel mogelijk naar de verharde weg om de pechvogel naar huis te slepen. Met dik 60 km op de teller kwamen we terug in Zeeland.

Bestuur WSC-Zeeland wint fotoshoot bij NTFU training

Onlangs ging het bijna voltallige bestuur, aangevuld met Gijs van Neerven naar een training van de NTFU. Onderwerpen waren ledenbehoud, hoe houd je het gezellig binnen de club en hoe krijg je meer deelnemers bij je evenement. Voor een deel was het een interessante ‘opfrissing’ van de training die het bestuur eerder heeft gevolgd, aangevuld met praktijkervaringen van ander clubs uit de wijde omgeving. Natuurlijk was het voor ons nieuwe bestuurslid Teun allemaal helemaal nieuw.

Speciaal voor het onderdeel promotie had het bestuur Gijs uitgenodigd. Hij heeft aangegeven oa. wat meer met social media te willen doen. Bij de promotie van onze evenementen komt dat natuurlijk goed van pas. Aan het eind mocht elke vereniging in een elevator pitch van max 30 seconden een eigen evenement promoten. De aanwezige verenigingen wezen onze pitch van de Daphny van den Brand Classic aan als de beste. Daarmee hebben we een professionele fotoshoot gewonnen die we gaan gebruiken om de Daphny van den Brand Classic nog professioneler te kunnen promoten. Daarmee hopen we in de toekomst nog meer deelnemers te trekken bij deze mooie tocht!
Frans

Eerste wegrit voor alle teams een feit

Vandaag zondag 11 maart is het wegseizoen dan toch echt begonnen. De weersverwachtingen waren niet al te best maar uiteindelijk hebben we lekker weer gehad en zeker een hele prettige temperatuur gezien de tijd van het jaar.

De 4 teams zijn vanmorgen gestart vanaf onze nieuwe locatie tegenover het gemeentehuis. Geld nog moeite heeft de gemeente nagelaten en een heus overkapte locatie te beschikking gesteld.

De A groep is klokslag 8:00 vertrokken met 7 man en hebben een rit van 100+ km’s gereden.

De B-groep vertrok na wat onduidelijkheid om 8:30 met 10 man en hebben een mooie tocht van circa 80 km’s richting Bakel gereden.

De C-groep vertrok dezelfde tijd als de B-groep en hebben met 4 man een mooie tocht van 78 km gedaan.

De D-groep vertrok om 9:00 uur met (ook) 4 leden en hebben ook een mooie tocht gedaan.

Wil de weg kapiteins van alle groepen bedanken voor hun inzet en mooie veilige route.

De B-groep start ook aanstaande zondag 18 maart om 8:30 om vervolgens met de start van de zomertijd om te schakelen naar 8:15 per 25 maart. Agenda is reeds aangepast

Meerdaagse enquête – Vergeet hem niet in te vullen – Sluitdatum 24 maart 2018

Woensdag 7 maart is er een enquête uitgestuurd om te kijken wat er binnen de club leeft betreffende de meerdaagse. Deze enquête is bedoeld om mede richting te geven hoe deze in de nabije toekomst georganiseerd kan worden.

Na enkele dagen hebben reeds 30% van de leden een ingevulde enquête teruggestuurd. Super tof  dat er zo snel gereageerd wordt 

Het zou mooi zijn als de overige 70% ook 5 minuten de tijd neemt om deze enquête in te vullen zodat de organisatie van de meerdaagse beter kan inspelen op wat er binnen de club leeft.

Daarom vul hem in ook al gaat u (nu) niet mee. De uitkomst is mede bepalend voor komende meerdaagse – ook na dit jaar.

De reden dat de enquête nu alleen verstuurd is naar de B, C en D groep is omdat de A groep dezelfde enquête al had ingevuld . Het is dus niet zo dat de vragen alleen voor de B, C en D groep gelden maar gelden voor de hele club.

Uitslag enquête volgt op korte termijn.

Heeft u de enquête onverhoopt niet ontvangen. stuur dan even een bericht naar het bestuur (bestuur@wsc-zeeland.nl)  zodat we alsnog de enquête nasturen.

Ton Zegers benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau

Onderscheiding voor ‘wielerman’ Ton Zegers

Zeeland.
Ton is al vele jaren actief als vrijwilliger. Zo is hij in 1966 gestart bij Festilent. Hij was speler van het 1e elftal en had daarnaast diverse jaren de A-junioren gecoacht.
Vanaf 1968 was hij actief binnen de buurtvereniging Puvelamas. Dat is nu alweer 50 jaar. Je bent degene die het traject van de fietstochten op zich neemt. De te fietsen afstand en ingebouwde rustplaats worden zeer gedetailleerde opgeschreven. Ook wordt er natuurlijk gekeken naar veiligheidsaspecten, zodat de deelnemers een mooie fietstocht meemaken. Daarnaast is Ton degene die ervoor zorgt dat de spullenmarkt van de Smouzen namens de buurtvereniging de goede invulling krijgt. Hij helpt mee de tent opzetten en verzamelt de spullen. Samen met zijn vrouw Thea is hij ook betrokken bij de verkoop. Natuurlijk is hij daarnaast zelf actief bij activiteiten van de buurtvereniging en kan men, bij gewenste ondersteuning, altijd bij hem terecht.

Ton was erbij. De eerste ronde van Zeeland werd georganiseerd in 1971. In Zeeland was er wielertalent en door een ronde te organiseren zouden jullie geld kunnen genereren om deze jongens financieel te ondersteunen. Al vanaf de eerste wielerronde van Zeeland was hij dus betrokken bij de wielersupportersclub Zeeland. Hij ging samen met nog wat wielerfanaten aan de slag. De eerste ronde ging van start onder de vlag van wielervereniging de Windmolens uit Geffen.
Later sloten de Zeelandse wielrenners zich aan bij wielervereniging Uden en hij regelde dat de wedstrijden voortaan onder de vlag van de Udense wielervereniging werden georganiseerd.
In de jaren van de organisatie van de ronde van Zeeland hesft hij altijd de financiën beheerd en ook contracteerde hij de renners. Veel bekende coryfeeën wist hij te strikken om de ronde van Zeeland te komen rijden. Dat lukte omdat hij zorgde dat er veel premies verdiend konden worden.
Wel leuk om te weten dat hij voor de eerste wielerronde goedkeuring moest vragen bij de pastoor. Deze werd op eerste paasdag gereden en de vraag was of dat eigenlijk wel kon. Ton regelde het. Wielersupporters Club Zeeland veranderde de naam in Wieler Sportclub Zeeland. Ton werd bestuurslid en penningmeester.
De kleding werd geregeld via café “ut Zuid” en zij bepaalde de kleur groen.
Ton was in het begin de spil en stimulator van de club en heeft ook nu nog altijd een duidelijke mening. Voor de eigen leden organiseerde hij mooie routes in de omgeving, maar stond ook aan de wieg van de indertijd bekende vrije toertocht “Omloop van de Maasbuurt” . Ook veel buitenlandse tochten werden gereden. Het vervoer, het verblijf, Ton regelde het wel even. Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Milaan San Remo. Naast het regelen reed Ton de verschillende klassiekers ook nog keurig mee.

In de winters met natuurijs, helaas niet zoveel meer aanwezig, was Ton de man die ervoor zorgde dat zijn wielervrienden wisten waar er geschaatst kan worden. Hij was er ook als de kippen bij als er de mogelijkheid was om een mooie tocht te schaatsen

Ton is betrokken bij wielerrecreatie Oost Brabant en is contactpersoon bij het VVV. In die hoedanigheid stuurt hij een aantal personen aan die de bordjes van de knooppunten binnen een gebied controleren repareren en onderhouden. Ton nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van de vaste mountainbike route. Dit betekent veel uren vergaderen, overleggen en in het terrein doorbrengen.

Ondertussen wordt onze veldtoertocht voor de 32e keer georganiseerd. Hij is ook hier een van de initiatiefnemers geweest. Op een oude wegfiets werd er door hem en enkele andere in de bossen gefietst, en zo ontstond het idee om een tocht te organiseren. Hij was de man die zorgde voor de route, de lintjes, contacten met de gemeente Uden en Landerd, vergaderingen, staats bosbeheer. Zijn nauwkeurigheid en verantwoordelijkheid heeft geleid tot de geweldige veldtourtocht geroemd door de NTFU.

Ton neemt nu, na 45 jaar penningmeesterschap, tot tevredenheid van de leden afscheid van het bestuur.
Hij was kritisch op de centen en zorgde daarmee voor een financieel gezonde fietsvereniging. Zijn betrokkenheid en enthousiasme bij activiteiten heeft ertoe geleid dat ook andere leden ook geraakt werden en betrokken raakte bij het belang van de vereniging. Een mooi compliment.

Ton, naast een sterke vrijwilliger staat natuurlijk een sterke partner. Gezien de hoeveelheid activiteiten en de intensiteit daarvan kan iedereen zich voorstellen dat ze je soms gemist hebben.
Ook de grootste dank aan Thea zijn vrouw.

Ton Zegers zwaait af als bestuurslid

Na vele jaren trouwe dienst heeft Ton Zegers besloten om terug te treden uit het bestuur van WSC Zeeland.

We bedanken Ton voor zijn inzet en wensen zijn opvolger succes toe.

 

Bij deze vragen wij of een van de leden een kort interview met Ton wil doen, om hiervan een verslag op de site te plaatsen. U kunt zich opgeven via een reactie op dit bericht, en daarna zelf een afspraak met Ton maken.

Carnaval met ATB-ers

Terwijl menig carnavals vierder nog in dromeland was, gingen de diehard ATB-ers zondag morgen ‘gewoon’ de fiets op en de bossen in. Er waren geen tochten in de buurt dus deze keer een parcours dicht bij huis. De captains loodsten de groepen door de bossen. De ondergrond was nog op veel plekken bevroren, het toplaagje ontdooid. Goed opletten dus, want op verschillende plekken was het verradelijk glad. De bossen beschermden ons tegen de koude wind en gelukkig was het (vrijwel) droog, de zon scheen zelfs!

Deze keer gingen we met z’n allen koffie/thee drinken bij ‘de Boshut’. Voor velen de eerste keer. Super gezellige plek en na de koffie gaat de koektrommel rond.

De koffie pauze duurde daarom ook wat langer dan op een gemiddelde zondag.

Daarna weer verder, nog wat paadjes door onze mooie bossen. Rond de middag was iedereen weer thuis. Ruim op tijd om de carnavals optocht te bekijken (voor de liefhebbers).

Nog een paar weken ATB-seizoen, 25 februari is al de gezamenlijke afsluittocht.

GPS Avond

Leden bereiden zich in de winter voor op de GPS-toekomst.

Enkele leden fietsen (al) met een GPS toestel, maar voor de meeste leden is dat nog onbekend terrein. Een aantal ziet wel toepassingen.

Daarom kwamen onlangs een aantal GPS leken en meer ervaren gebruikers bij elkaar om elkaar vooruit te helpen.  In de ‘studie ruimte’ van Dorien zaten ze dicht op elkaar met computer om basis kennis uit te wisselen. Onder leiding van Jeno werden demo’s gegeven over het gebruik van BaseCamp. De mannen en vrouwen leerden waar en hoe ze geschikte kaarten kunnen vinden en importeren in BaseCamp. Er werden routes gemaakt, aangepast, gesplitst en aan elkaar geplakt. Tenslotte werden ze ook op de toestellen gezet voor navigatie.

De avond werd erg gewaardeerd. “Nu kunnen we zelf verder oefenen en zo de broodnodige ervaring opdoen“ aldus de deelnemers.

We hebben niet allemaal een ingebouwd kompas en neus voor de beste routes, maar op deze manier kunnen we binnenkort wel gebruik maken van alle mooie routes die al verzameld zijn. Desgewenst wat ingekort of uitgebreid, dus helemaal op maat.

 

WielerSportClub Zeeland N.Br